Menu Content/Inhalt
Grote schoonmaak!
dinsdag 17 januari 2006

ImageIn de jaren vijftig van de twintigste eeuw kenden huisvrouwen twee grote schoonmaakperiodes. Dat was in het voorjaar rond Pasen en in het najaar rond Sint Maarten. In het voorjaar was de schoonmaak het meest uitgebreid en heette dan ook de 'grote schoonmaak'. Het tijdstip was niet toevallig. De stoffige kolenkachel werd niet langer gestookt. Bovendien moest voor Pasen het huis helemaal schoon zijn. Tot ver in de twintigste eeuw maakten huisvrouwen in die perioden elk vertrek en elk hoekje in het huis schoon. Bovendien werden met witkalk de muren en plafonds in de keuken gewit. 

In de jaren zeventig gaan steeds minder vrouwen een grote schoonmaak houden. Door betere schoonmaakmiddelen en apparaten werd het gemakkelijker het hele jaar door wat te doen. Het werd daardoor minder noodzakelijk een of twee keer per jaar een grote schoonmaak te houden. Vrouwen voelden ook steeds minder de verplichting om met Pasen klaar te zijn.

ImageNou ik kan u wel vertellen WIJ zijn dit jaar heel erg vroeg begonnen. Het hele huis is in rep en roer, de winterschilder Kees is gearriveerd! De overloop, waar Kees vorig jaar gestopt is, is inmiddels geroomwit en ook de gang is voorzien van een nieuwe verse verflaag. De muurschildering van onze artistieke Sam is helaas weer verdwenen en nu is de huiskamer aan de beurt. Kees heeft het helemaal te pakken, gordijnen worden afgehaald, rails los geschroefd, kleden opgerold, alles van de muur en ontruimd. Oftewel we zitten nu in een echte spelonk. We roepen de hele avond wat eet de koning op zijn boterham, ham, ham,ham… En nodig dat het is, of dat we gerookt hebben als ketters. Het lijkt het huishouden van Jan Steen wel. Heerlijk hoor zo’n frisse wervel wind door je huis. Nu maar even afwachten hoelang deze bevlieging gaat duren, want het is niet echt een hobby van mijn lieve Kees.

ImageSoms ben je zelf ook aan zo’n schoonmaak toe. De maand december was voor mij een ware marathon, met ook nog in het vooruitzicht dat Sam in januari naar school zou gaan. Na dertien jaar kinderen thuis en altijd gekeutel om je heen, sluit ik weer een periode af. U mag best van mij weten, het maakt me wat weemoedig. Je wordt ouder mama geef het maar toe, we gaan dit jaar op naar de veertig. Malen, piekeren en onrustige nachten, korte lontjes, vastgeroeste gewoontes en moe, moe, moe. Jachten en jagen, zeuren en klagen. Tijd voor een grote schoonmaak! Ook hiervoor zijn zelfs tegenwoordig al workshops. Keer jezelf eens binnenstebuiten, Kijk eens eerlijk en objectief naar jezelf. Spoor stress veroorzakende factoren op.

ImageBedenk waar maak ik me eigenlijk dagelijks druk om. Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn. En dan moet ik denken aan wat de Here Jezus in Mattheus zegt; Maak je geen zorgen over de dag van morgen. Kijk naar de vogels in de lucht: ze zaaien niet en oogsten niet en vullen geen voorraadschuren, het is jullie hemelse Vader die ze voedt. Zijn jullie niet meer waard dan zij? Ik hoop en wens dat ook u hier uw vertrouwen op stelt. Gods zegen!
 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com