Menu Content/Inhalt
Waterproef
zaterdag 04 februari 2006

ImageLeren zwemmen in ons waterrijke kikkerlandje is belangrijk! Zeker met een sloot voor de deur en het feit dat we 's zomers graag het strand, de recreatieplas of zelfs de oceaan bezoeken. Of je het nou wil of niet, ook dit hoort bij de opvoeding van je kind. De basis van het zwemonderwijs is het Zwem- ABC een paspoort voor een leven lang zwem en veilig waterplezier. Job, Marjan, Klaas en Rik hebben dit diploma al behaald. Nummer vijf, Bart, is nu aan de beurt om zwemles te krijgen. Sinds vorig jaar oktober gaat hij dus, met veel plezier, iedere zaterdagmorgen een uur braaf zwemmen in het zwembad “de Windas” te Bergschenhoek. Hoelang zal het duren voordat de volgende waterproef is?! Valt het mee of valt het tegen, voorlopig maken wij onze borst maar nat en weten wij wat ons te wachten staat.  

Ouders mogen in de speciale wachtruimte plaats nemen tijdens de zwemles en zichzelf vermaken. Ik als ervaren ouder (mag ik toch wel zeggen bij de vijfde) kan precies de ouders eruit pikken die voor het eerst komen. Lekker dik aangekleed, het is tenslotte winter, coltrui of extra vestje, puffende, rode hoofden en klotsende oksels, want in de wachtruimte is het warm. Ik zelf doe vaak wat luchtigs aan en zou bijna voor de zwemles een broek kopen met afritsbare pijpen, de warmte en de onaangename zwembaddampen zijn niet te harden. Maar vooruit je moet er als ouder ook wat voor over hebben. 

Image

De eerste zaterdag van de maand mogen de ouders aan de rand van het zwembad kijken naar de zwemvorderingen van hun eigen bloedjes van kinderen. Het is een ware belevenis, allemaal ouders met grote, witte, blote, eeltige voeten, compleet met hamerteen en schimpies onder de nagels. De één heeft een nog grotere camera bij zich dan de ander. De hitte in het zwembad zelf is al helemaal niet te harden en ik moet me als ouder inhouden om niet bij de kinderen in het water te springen. Terwijl Bart staat te rillen op de kant.

Image

Pipo voeten, dikke buiken, vissen staartjes, zakken-rondje-dicht, waterpakken, trappelbenen, allemaal zwemtermen die tegenwoordig gebruikt worden. Ook wordt er tegenwoordig een plaspauze ingelast, om te voorkomen dat het water in bouillon verandert. ImageOp Bart z’n slaapkamerdeur hangt een Zwem- ABC poster, hier op plakt hij stickers die hij als beloning krijgt bij de vorderingen die hij maakt tijdens de zwemles. Zoals de eerste sticker waarop staat “ik leer nu echt zwemmen” en de volgende “onder water kijken vind ik leuk” enz. en dit allemaal om het kind te motiveren.

Wat is zwemles leuk geworden en wat een bewondering heb ik voor de badmeester en juffrouw. Als ik onze Bart met zijn, nou niet echt dol-fijne motoriek, zie tobben en ploeteren om boven water te blijven, dan denk ik: hoe komt het allemaal terecht. Maar ook hij zal dankzij de geduldige zwemjuf en meester, vroeg of laat dat felbegeerde zwembriefje halen en zwemmen als een otter.

Nu nog een getuigschrift voor de zwetende, puffende, klotsende, wachtende ouders...

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com