Menu Content/Inhalt
Valentijn
vrijdag 10 februari 2006

Vrijdag 10 februari 2006

Dinsdag a.s. is het Valentijnsdag. En we zullen het weten ook als bloemenkwekers. De prijzen voor de bloemen stijgen de pan uit. We ontvingen vandaag voor onze gele Matricaria, Victory Yellow, gemiddeld bijna 32 cent per tak, terwijl de witte Baya 46,6 cent per tak opbracht. Op FloraHolland was het koper D. van Starkenburg, ik noem zijn naam met ere, die per tak 49 eurocent neertelde! Voorwaar een all-time-high-record. Tot nu toe was 10 mei 2002 de dag waarop we de hoogste takprijs realiseerden, vlak voor Moederdag bracht Baya toen 47 cent op.

Toch zijn we kleine jongens vergeleken met de rozenkwekers. Grand PrixRode rozen zijn immers 'hot' met Valentijn. Even wat prijzen van vandaag, gemiddelden welteverstaan van FloraHolland en Aalsmeer:

Passion van € 1,63 - € 1,95
First Red € 1,20
Grand Prix van € 2,36 - € 2,49

Voor alle duidelijkheid: Per bloem! En we hebben het hier niet over een paar duizend takken, nee, van de roos Passion stonden er vanmorgen in totaal zo'n 900.000 stuks voor de klokken. Er zijn dus gigantische omzetten gedraaid vandaag. Ik las in het ND vanmorgen dat de omzet waarschijnlijk lager zou zijn dan vorig jaar omdat er minder stuks zouden worden aangevoerd dit jaar, maar het zal er om hangen. In totaal werden er in Aalsmeer 6 miljoen grootbloemige rozen geveild tegen 5 miljoen vorig jaar. De gemiddelde prijs dit jaar € 0,75, vorig jaar € 0,44. Een omzetverschil van ruim 2 miljoen Euro dus. En dat alleen nog maar voor grootbloemige rozen. Ik heb ook even de bloemenindex van de site van Aalsmeer geplukt en dan zie je goed het verschil met vorig jaar:

Image

Dus krijg je met Valentijnsdag een bos rode rozen van je geliefde, dan kan dat twee dingen beduiden: Hij of zij heeft diep in de buidel moeten tasten en houdt óf heel veel van je, óf heeft een heleboel goed te maken...

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com