Menu Content/Inhalt
Narnia
dinsdag 28 februari 2006

Vrijdagavond brachten Kees, Job, Marjan, Klaas en ik ons allereerste bezoek aan de bioscoop als gezin. We bekeken daar de film The Chronicles of Narnia  in de Arcadebioscoop te Gouda. Hoe we er zijn gekomen, zullen we maar niet vertellen dat is een hoofdstuk apart.....

Het is de verfilming van het gelijknamige kinderboek van schrijver C.S. Lewis. Voor de kleinste kinderen zijn er in de Nederlandstalige versie zelfs een aantal angstwekkende scenes geschrapt. Dat het in eerste instantie een kinderfilm is, wil overigens niet zeggen dat hij niet voor iedereen boeiend is. Integendeel zelfs, ik denk dat zowel jong als oud veel plezier aan de film zal beleven. Hij is spannend, verveelt geen moment, op de juiste momenten grappig, bevat veel mooie plaatjes en de verschillende dieren en vreemde wezens zijn schitterend gemaakt. Vooral leeuw Aslan, de twee bevers en de wolven zijn niet van echt te onderscheiden.

En dan is er ook  nog de boodschap die de film wil overbrengen, maar die nooit opgedrongen wordt. Het is een verhaal met meer inhoud dan de gemiddelde Harry Potter film, en mensen met een christelijke achtergrond zullen de gelijkenis met het evangelie er makkelijk uit kunnen halen.

Waar men in het boek misschien nog over de gelijkenis tussen Aslan en Jezus heen zou lezen, daar laat de film geen twijfel bestaan over het Messiaanse karakter van de leeuw Aslan. Bespotting, dood en verrijzenis om een zondaar vrij te kopen zijn onmiskenbaar en gaan gepaard met belichting en muziek. Alleen de 'nederdaling ter helle' is wat ingeperkt, waarbij Aslan alle wezens die door de duivelse witte heks Jadin in stenen beelden zijn veranderd, weer tot leven wekt.

Kortom een grandiose film die grote indruk op ons als gezin maakte en waar we met elkaar nog veel over spreken en aan terug denken. Ik zou zeggen bekijk hem zelf, het is echt de moeite waard.

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com