Menu Content/Inhalt
Raadselachtig
maandag 13 maart 2006

Maandag 13 maart 2006

Net elf uur geweest, de telefoon. Piet met de vraag of ik even naar Tuin 1 wil komen om een toelichting te geven aan medewerkers van het Hoogheemraadschap Schieland. Zij komen controleren of we nog wel voldoen aan de eisen die zijn gesteld aan onze vergunning om water te lozen op het oppervlaktewater (WVO). Een van die eisen is dat het stikstofgehalte in het drainwater niet boven de 150 kg per hectare komt. Om dit te controleren houden we bij hoeveel meststoffen we per jaar op ons bedrijf gebruiken, hoeveel kubieke meter water gebruikt wordt om de Matricaria te begieten en hoeveel drainwater er via de drainput in de sloot wordt geloosd. Bovendien moet elk kwartaal het drainwater worden bemonsterd, om te zien welke hoeveelheid stikstof in het oppervlaktewater terecht komt.

Als ik op Tuin 1 aan kom dan blijkt het te gaan om een controleur van Schieland met een vrouwelijke collega uit de buurt van Coevorden. Zij komt eens poolshoogte nemen hoe er in het glastuinbouwgebied alhier wordt omgegaan met de WVO-vergunningen. Om het gesprek te vergemakkelijken heb ik alle gegevens in een grafiek gezet zodat in een oogopslag duidelijk wordt hoe giet- en drainwater zich tot elkaar verhouden.

Image

En wat blijkt: Er zijn periodes in het jaar waarop meer water wordt gedraineerd dan gegoten! Nu hadden we dit fenomeen zelf uiteraard al eerder opgemerkt, maar voor de controleurs was dit toch wel een opmerkelijke ontdekking. Bedenk u eens dat er in uw portemonnee meer geld zit dan u er in hebt gestopt... Natuurlijk geen slecht idee, maar de vraag is wel waar dat teveel vandaan komt. Zelf denken we aan een gestegen grondwaterpeil. De drainage ligt op 1,20 meter diepte en we zijn bang dat het grondwater daar weleens bovenuit gaat. Onze bezoekers kunnen hier geen uitsluitsel over geven, dit zullen ze bij het Hoogheemraadschap verder moeten onderzoeken.

We filosoferen wat over de nabijgelegen Hogesnelheidslijn. Feit is namelijk dat sinds men daar is begonnen met het plaatsen van de betonnen pijlers bij ons de drainagehoeveelheden omhoog zijn gegaan. Het zal toch niet zo zijn dat de HSL niet alleen drukt op de begroting van Zalm, maar ook op de bodem, waardoor het water omhoog wordt geperst? Het zou een te simpele oplossing van het probleem zijn, lijkt mij. Wat het wel is? Joost mag het weten.

Doordat we op dit moment zoveel water lozen op de sloot, stijgt natuurlijk ook de stikstofhoeveelheid. En daar zijn we met elkaar minder blij mee. Zij omdat dit niet goed is voor het oppervlaktewater, wij omdat we daarmee onze vergunning zouden kunnen kwijtraken. Dan word je namelijk verplicht om je drainagewater te gaan hergebruiken. Alleen, de man van Schieland zegt het zelf al, hoe groot moet je opvang worden als je meer water draineert dan giet? Ook niet reëel dus. En wat denk je hiervan: We gebruiken per hectare op jaarbasis 406 kg stikstof, terwijl we 200 kg zouden uitspoelen via de drainage... Onverklaarbaar. Temeer daar er in de laatste drie periodes van 2005 vrijwel geen stikstof in het drainwater te vinden was. Men zegt weleens dat er meer is tussen hemel en aarde dan wij mensen kunnen waarnemen, maar wat dacht u dat er onder ons allemaal gebeurt!

We gaan voorlopig maar even afwachten wat de hoge heren van het schap er over weten te zeggen. En als u Hansje Brinkers binnenkort tegenkomt, stuur hem dan naar Bleiswijk want volgens mij zit er hier in de polder ergens een gaatje in een dijk...

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com