Menu Content/Inhalt
Iechhh, zevenblad!
woensdag 27 april 2011

Image‘Mam, wat eten we vanavond??’ Tja, wat eten we vanavond, elke dag weer een belangrijke vraag van mijn kinderen. Soms vragen ze het al voor de dag van morgen: ‘Wat eten we?’ Dus vertel ik de kinderen: 'Vanavond eten we heel bijzonder: Zevenblad’.  Hun ogen rollen er bijna uit... Tja, dat heb je in tijden dat we genieten van prachtig mooi weer: Vrouwen bloot, bloemen in de sloot! Dan moet je creatief zijn en eten we zevenblad. Het blad met het heilige getal 'zeven', maar bepaald geen heilig kruidje ...en van dat 'on'kruid hebben wij helaas een tuin vol!!

In de keuken kun je zevenblad gebruiken in alle recepten waar je ook spinazie voor zou kunnen gebruiken. In soep, salade en stoofschotels, maar ook in bladerdeeg doet zevenblad het goed. Rauw smaken jonge verse bladeren het beste. Gedroogd is zevenblad te gebruiken als peterselie, daar smaakt het ook naar. Maar toch, ondanks zijn eetbaarheid ben ik dit onkruid liever kwijt dan rijk!

Wat zijn onkruiden eigenlijk? Voor de één is onkruid een acceptabele plant, voor de ander een plant waar je het liefst zo snel mogelijk vanaf wil. In ieder geval ga ik er maar van uit dat het woordje 'on' op ongemak, onmogelijk, ongewenst of ongepast slaat. Onkruiden zijn dan planten die ik niet wil hebben naast wel gewenste planten. Waarom wil ik ze niet hebben? Zevenblad groeit zo ongeveer overal en is -sorry dat ik het zeg- een vloek voor mijn siertuintje. Het woekert enorm en is een hardnekkig onkruid dat zich ondergronds verspreid. Heb je het eenmaal in de tuin dan ben je er niet zo 123 weer vanaf. Men raad zelfs aan je tuin af te graven.

Nu ben ik gelukkig met een tuinder getrouwd en manlief heeft zijn spuitlicentie, dus daar moet ik gebruik van maken. Zo spoot hij vanmiddag voor mij met een klein plantenspuitje al die hanenpoterige bladen met glyfosaat. En nu maar hopen dat ze afsterven. Ze kunnen trouwens prachtig bloeien, maar verwoesten helaas mijn hele siertuin en voordat je het weet heb ik een zevenbladplantage in mijn tuin. Misschien moet ik eens proberen een emmertje te veilen… wie weet heb ik een onkruid-goudmijntje in mijn tuin?

Mocht het spuiten nu toch niet baten en het zevenblad voort blijven woekeren, dan ga ik het misschien toch nog eens gebruiken in een gerecht en heeft u het geluk dit spul ook in de tuin te hebben? Probeer dan eens het volgende recept..

GEGRATINEERD ZEVENBLAD
Ingrediënten
• 'n slamandje vol zevenblad,
• 1 eetlepel boter of olie,
• 1 gehakte ui
• 1 dl groentenbouillon
• zwarte peper, nootmuskaat
• 150 g champignons (of oesterzwammen)
• 1 eetlepel tarwemeel
• 1 dl room,
• wat geitenkaas (bij voorkeur plakjes van een harde geitenkaas, kan ook worden
vervangen door een geraspte pittige kaas)

Het zevenblad wassen en goed laten uitlekken. De boter/olie verhitten, de ui lichtjes fruiten en het zevenblad en de paddestoelen meestoven. De bouillon toevoegen en de groenten nog een tiental minuten laten sudderen. De bouillon afgieten (bewaren), de groenten even laten uitdampen en in een ingevette ovenschotel doen. De bouillon opnieuw verhitten, het tarwemeel oplossen in een beetje water en samen met de room aan de bouillon toevoegen, kort doorkoken en over de groenten gieten. Bedek met plakjes geitenkaas. Bak gedurende 20 minuten in een voorverwarmde over van 200?C, daarna nog 5 minuten onder de grill...

Voila, een reden om niet meer meteen in paniek te geraken als je zevenblad in je tuin ontdekt... Smakelijk eten.

[edit Kees] Ik zou voorlopig nog even wachten met bovenstaand recept schat. Anders voorzie ik een vergiftiging van het hele gezin... [/edit Kees]

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com