Menu Content/Inhalt
Bloemenveiling Aalsmeer
vrijdag 24 maart 2006

Vrijdag 24 maart 2006

ImageHet is vroeg dag vandaag. De wekker wijst 04.40 uur aan als ik met een klap op de snooze-knop Radio 2 het zwijgen opleg. Even bedenk ik dat ik toch eigenlijk gek ben om zo vroeg op te staan. Maar dan, na een halve minuut twijfelen, spreek ik mezelf toe als de luiaard die tot de mieren moet gaan en slinger mijn benen over de rand van het bed. Wie A zegt moet B zeggen, dus Vooruit. En dan in omgekeerde richting. VBA.
Om vijf voor vijf rijd ik het erf af op weg naar Bloemenveiling Aalsmeer (VBA). Daar beginnen ze om zes uur met het veilen van bloemen, dus als ik van tevoren nog even de oogst van de collega's JB Matricaria uit Venlo en Grootscholten Matricaria uit Made wil zien dan ben ik ruim op tijd.

ImageEn inderdaad, om half zes stap ik uit de auto op het immense parkeerdak van de bloemenveiling. Met de lift drie verdiepingen naar beneden en dan richting de aanvoerhal. Uitkijken dat er niemand over je heen rijdt, want om deze tijd is het al een drukte van belang in de vele straten die de VBA rijk is. Fietsers en elektrokarren die lange rijen stapelwagens trekken. Boven mij zoeven karren van de Aalsmeer Shuttle voorbij op weg naar de bedrijven op VBA-zuid. Science fiction is hier werkelijkheid, de techniek staat voor niets.

In de aanvoerhal aangekomen loop ik al snel aan tegen de rij met karren Matricaria. Zelfs voor deze tijd van het jaar zijn het er niet veel. En buiten de genoemde collega's en onszelf is er geen andere teler die ze op dit moment veilt. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de hoge energieprijzen, daardoor is het voor tuinders die Matricaria als 'tussendoorteelt' gebruiken economisch niet interessant om hun kas ermee te vullen. En dat is dan weer gunstig voor onze financiële kas...

Na even te hebben gesproken met een van de veilingmeesters en een koper beklim ik de tribune en ga naar een keukenloket voor een kop koffie. Voor me staat een vrouw die 70 cent neerlegt voor een bakkie troost. 'Dat is te weinig hoor', bromt de man achter de balie. 'Dat is de prijs van tien jaar geleden', voegt hij er aan toe. ImageDe vrouw mompelt iets over haar bril vergeten, maar de koffie-en-broodjes-man heeft het over smoesjes. Goedmoedig, dat wel. De sfeer is goed zo vroeg op de morgen. Als ik mijn geld heb verwisseld voor een warm bakkie loop ik langs een ruimte waar een aantal mannen zit te roken. Ook hier heeft de anti-rook-lobby zijn duizenden verslagen en bijeengedreven in hun eigen dampkring. Stress? Prima, maar los het op met lotgenoten...
Terug op de tribune zie ik dat de klok waarop de prijs wordt bepaald een gedaantewisseling heeft ondergaan. Vijftien jaar geleden was het nog een twee meter lange wijzer die ronddraaide. Daar is toen al een klok met lampjes voor in de plaats gekomen en nu is dat vervangen door een geprojecteerde klok. Direct vanuit de computer met een grote beamer op een scherm, met daarbij ook nog eens de mogelijkheid van beeldmateriaal van bloemen of planten. De veilingmeester weet me zelfs te vertellen dat in de pauze promotiefilmpjes kunnen worden getoond! Het moet niet gekker worden.

Om zes uur precies geeft een dubbele gongslag het sein om te beginnen. De karren met bloemen komen in beweging, de opstekers laten zien wat er in de emmers en dozen zit en de duimen van de aanwezige kopers beginnen hun eentonige werk: drukken. Elke keer als ik het zie heb ik weer bewondering voor die mannen en vrouwen die continu twee klokken in de gaten houden, een laptop voor hun neus waarop ze via Klok op Afstand op een andere veiling meekijken en dan ook nog een telefoon hebben die regelmatig om aandacht vraagt. Ondertussen worden de doelpunten van Ajax en de lege bestellijst van een collega-koper uitgebreid besproken. Werken onder hoogspanning met een grap en een grol en dat om zes uur 's morgens, vijf dagen in de week. Petje af.

Image

Na een half uur heb ik het wel gezien. Ik zoek mijn auto weer op en zet koers naar Bleiswijk. Onderweg hoor ik op de radio een vraaggesprek met een natuurkundige over de zomertijd. Morgennacht is het weer zover, de klok een uur vooruit. De natuurkundige pleit ervoor om de zomertijd niet meer terug te zetten, zodat we niet telkens hoeven om te schakelen met alle aanpassingsproblemen van dien. Lijkt me een goed plan. Of gewoon helemaal geen uur verzetten. Kayak geeft mij helemaal gelijk. Hans Smit draait het nummer Wintertime. Het zal voor die kopers in Aalsmeer, Rijnsburg en Naaldwijk helemaal vroeg dag dag zijn, maandag aanstaande...

En dan nog de vraag van de week: Bovenaan de koperstribune bij Bloemenveiling Aalsmeer hangt een brandblusser. Kunt u hem vinden? Oplossingen kunt u onderaan kwijt.

Image

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com