Menu Content/Inhalt
Wonderbaarlijke nachtlenzen!
vrijdag 20 oktober 2006

Wat is de overeenkomst tussen de ritssluiting, pleisters, legostenen, computers, skateboards en ook de contactlenzen?
Zij behoren allemaal tot de 100 grootste uitvindingen van de eeuw.  Het Time-magazine heeft een lijst gepubliceerd met de grootste uitvindingen. Tot de uitvindingen die van grote invloed waren op de 20e eeuw behoren dingen die wij tegenwoordig heel vanzelfsprekend vinden: de koelkast, het broodrooster, de wasmachine, de mixer, de magnetron of andere huishoudelijke artikelen zoals aluminium- of plasticfolie, alles niet meer weg te denken. Ook de mensen die contactlenzen dragen kunnen zich geen leven meer 'zonder' voorstellen!

Zo heb ook ik de contactlens ontdekt en draag ik sinds vorige week lenzen. Tja, eindelijk, ik wilde al heel lang van die vervelende bril af en droeg hem nauwelijks meer. Dus toch maar eens de stap genomen naar de opticien bij ons op het dorp, Van der Knaap Optiek. Het bleek al snel dat mijn ogen niet geschikt zijn voor gewone daglenzen. Dus, u zult wel lachen, draag ik de lenzen gewoon 's nachts. Veel mensen die ik tegen kom, vragen natuurlijk of m'n bril stuk is en vinden me er bloot uit zien zonder m'n brilletje. Als ik ze dan uitleg dat ik 's nachts m'n lenzen draag, schieten ze in de lach en vragen of ik nog meer moppen weet te verzinnen. Tja, ik heb er onderhand een studie van gemaakt en probeer dan maar weer uit te leggen hoe het zit... Dat zijn géén lenzen om 's nachts beter te kunnen zien. Nee, het zijn lenzen om overdag zonder lenzen te kunnen zien. Aangenomen natuurlijk dat je dat normaal niet zonder bril of lens kunt.

Nachtlenzen werden vijftien jaar geleden uitgevonden in Australië en zijn sinds een jaar of vijf ook in Europa beschikbaar. Zoals de naam al aangeeft, moet je nachtlenzen dragen terwijl je slaapt. Die lenzen worden door de opticien op maat gemaakt en vlakken de buitenste laag van het hoornvlies af. Ze gaan de hele nacht door, zodat de ogen 's morgens helemaal weer gecorrigeerd zijn. Daardoor zie je 's morgens weer scherp.  Je moet de lenzen iedere nacht weer indoen, want het oog komt altijd terug naar de oorspronkelijke vorm. Eigenlijk doen de nachtlenzen hetzelfde als een laserbehandeling, alleen is daarbij het proces niet onomkeerbaar. Wil je stoppen met nachtlenzen, dan kan dat makkelijk.  Dan zet je de dag erna gewoon je bril weer op.

Na een korte spoedcursus van de opticien, in en uithalen van de lenzen, heb ik de sprong gewaagd en draag ik ze nu een kleine week. Mijn linker oog zal zeker gaan lukken, maar m'n rechteroog is wel een uitdaging volgens de opticien...... Het zou wel wat langer kunnen duren voordat we daar de juiste lens voor hebben gevonden. maar we gaan de uitdaging aan! De eerste nacht zal ik niet snel vergeten, 't was een nachtmerrie. Het was al even aanmodderen voor ik ze er in had zitten en dan ook nog op de juiste plek. Natuurlijk was er gelijk al één spoorloos en zong ik:

Ik zoek me lens, ik zoek me lens, ik zoek me lens
Zonder lens zie ik geen bal, geen moer, geen mens
Zonder lens heb 'k geen contact
Zitten m'n ogen in m'n zak
Zonder lens ben ik geeneens een half mens
Ik zoek me lens, lens, lens, lens, lens

Ik zong alleen het refrein, want verder is het niet zo'n net liedje van André van Duin. Afijn lekker naar bed gegaan, nou ja lekker....Ik durfde me niet te veroeren en siste dat Kees stil moest liggen. Ik droomde al dat ze er nooit meer uit konden en ergens achter m'n ogen rond dreven. De nachtlenzen zelf zijn harde contactlenzen, dus had ik het gevoel of een kruiwagen zandkorrels van het zandmannetje in m'n ogen zaten! Tja, nieuwe schoenen zitten nou eenmaal natuurlijk ook niet meteen lekker.

Rond een uur of vier kreeg ik ook nog bezoek van een kleine nachtbraker, die weer eens bang van apen was. De volgende morgen moest ik ze bij de opticien weer eruit komen halen en dat was echt een verademing. Met een heerlijk kopje koffie kwam ik weer een beetje bij. Ik draag ze nu vier nachten en moet zeggen dat ze al een stuk beter gaan zitten. M'n nieuwe schoenen wringen dus niet meer zo. Ook m'n zicht wordt beter, alhoewel het lijkt of ik rechts minder goed zie dan links. Over twee weken moet ik terug komen voor een oogtest, het zal mij benieuwen wat dat op zal leveren en of ik zal slagen.

Maar een uitvinding is het, wonderbaarlijk dat je door twee van die kleine kunstof schijfjes 's nachts te dragen, de wereld weer haarscherp kan bekijken. En wat vinden ze nog meer uit in de toekomst, ik bedoel wat gaan we nog meer 's nachts dragen? Gehoorapparaten, zonnebrillen, kunstgebitten, corsetten.... weet u misschien ook nog wat....?

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com