Menu Content/Inhalt
Wandelen = Genieten!
maandag 21 november 2005
Een aantal maanden geleden ben ik begonnen met wandelen. Vooral in het weekend maar ook geregeld ’s avonds nog even een polder, tuinbouwgebied of Rottemeren rond. Even de boel de boel laten, even weg van huis, tuin, kinderen (man) en alle verdere beslommeringen. Je gedachten op nul en een frisse wind door dat stoffige grijze brein in je bovenkamer! Want tja dat éne uurtje in de week sporten BBB (geef ik verder geen uitleg over) bij Lindasports is uiteindelijk als je tegen de veertig loopt toch niet genoeg om in vorm te blijven. Je wordt ouder mama geeft het maar……..

Zodoende ben ik aan de wandel geraakt. Wandelen daar bedoel ik natuurlijk  wel stevig doorstappen mee en niet dat winkel slenteren. Ook al ben je moe juist na een drukke week of werkdag, geeft het je weer positieve energie. Natuurlijk gaat de stappenteller die de Becel in samenwerking met de Hartstichting in het leven heeft geroepen trouw mee aan de bord van m’n broek. Stappen, kilometers, milen worden zo geteld en zelfs de uiteindelijk verbrande calorieën zijn af te lezen op dit apparaatje. De stappenteller was overigens verkrijgbaar bij aankoop van twee Becel producten in de supermarkt. Want wandelen is natuurlijk goed voor hart en bloedvaten. Ik moet zeggen dit werkt echt motiverend. Je moet alleen geen gekke bokkensprongen maken, want dan telt de stappenteller in één sprong soms twintig stappen bij. Schiet natuurlijk wel lekker op!
Zo gebeurt het dus zeker iedere week wel een aantal keer dat ik in mijn wandelschoenen spring voor een stevig wandeltochtje. U denkt misschien wat saai! Maar dat valt reuze mee! Geregeld valt er ook wat te beleven en te zien onderweg. Zo heb ik onlangs in oktober nog twee schipbreukelingen gered uit het ijskoude water van de Rotte. Vader en dochter onervaren zeilers, probeerden gloed nieuwe zeilboot uit. Er stond nauwelijks wind, maar zij kregen het voor elkaar met boot en al om te slaan. Dochterlief stond op de omgekeerde boot op hulp te wachten, terwijl paps voor mij al bibberend en blauw  tussen het riet door de kant op kroop. Ik wist werkelijk niet wat ik zag….Met geleend motorbootje  van Meer en Bos hebben we dochter Sylvia opgehaald en veilig op de kant gezet.

Onder de HSLVan afstandFiets-wandeltunnel onder de A12

Ook langs het bouwproject van de HSL kan je natuurlijk een technisch wandeltocht maken. Over de bouwweg die parallel loopt (wellis waar illegaal) kan je ook kilometers wandelen, al is het wel met hier en daar wat hindernissen. (Goed voor de stappenteller). Zo blijf ik direct op de hoogte van de vorderingen van dit geweldig grote bouwproject. Wanneer zullen de  hoge snelheids monsters voorbij fluiten richting Parijs? Ook de fietstunnel onder de A12  en de spoorweg door is een vakkundig werkstukje waar al heel wat haken en ogen aan hebben gezeten. Zo was pas de A12 afgesloten omdat het wegdek ging verzakken. (misschien verkeerd berekend, Jaap?) Best leuk de ontwikkeling van dit soort projecten te volgen.

Hier woont mijn oom BramDrie op een rijBleiswijks Verlaat

Ook monumentale objecten trekken graag mijn aandacht. Neem nou eens die drie reusachtige watermolens aan de Rotte. Wie weet hoelang deze oude trotse reuzen hier al staan, midden in de polder in weer en wind en wat voor werk zij hebben volbracht. Ze mogen nu rusten en de wieken draaien alleen nog met bijzondere gelegenheden. In de achterste molen heb ik vroeger regelmatig een bakkie gedaan, want daar woonden oudtante Grietje, oudoom Teun en oudoom Jan. Het is prachtig zo’n molen te beklimmen en vanuit de kap onder de krakende draaiende wieken naar buiten te turen. Bijna aan het einde van de Rotte zie je een afgeknotte molen staan, hier woonden vroeger mijn opa en oma Westerman waar ik ook heel wat gezellige uurtjes heb doorgemaakt onder het genot van een eierenkoek met verse slagroom, afgeroomd van melk van de boer. Oom Bram, oudste broer, van mijn moeder woont er nog steeds. Ook het sluisje 'het Bleiswijks Verlaat' passeer ik geregeld en behoort in het rijtje van monumenten thuis. Het Bleiswijks Verlaat werd gebruikt om het hoogte verschil van de polder met die van de Rotte te overbruggen. Het werd o.a. ook gebruikt door de vuilnisboot die het huisvuil van Bleiswijk afvoerde naar het Noordplein in Rotterdam.

Wandelpad in de Bleiswijkse ZoomElfenbankjes nemen bezit van boomstammenDoorkijkje over kanovijver

Ja en wandelen in Gods natuur, de polder rond, langs Rotte en door recreatiegebied de Rottemeren. Neem nou die prachtige herfstkleuren, een eenzame zwaan, een koppel ganzen, bijna klaar voor hun wintertrek en de schapen niet te vergeten, nog net in de wei met dikke vette wollen vachten. De omgeploegde akker, vette klei die uitrust van de oogst en wacht op het nieuwe zaad. Ja, als je wandelt tijdens het ochtendgloren de koeien mist nog laag op het land, dat is pas echt genieten. De rood, oranje gloed van de opkomende zon op het water… Dan voel ik me klein en denk ik bij mij zelf wie ben ik, dat ik daar van mag genieten.
Heer onze God, hoe heerlijk is Uw naam, die U ons noemt door sterren zon en maan. Hemel en aarde spreken wijd en zijd, tonen het wonder van Uw heerlijkheid. Amen.

Een reigerDe Rottemeren op een koude morgenOchtendgloren

 

 

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com