Menu Content/Inhalt
Dubbelspel
vrijdag 10 november 2006
Vrijdag 10 november 2006
Ik vind domino een leuk spel. Dus toen ik las dat Dubbelspel, het cadeautje van de openbare bibliotheek, over dominoënde Curacaoënaars ging, was mijn belangstelling gewekt. En ook minister Maria van der Hoeven bleek het boek op haar nachtkastje te hebben liggen. Dat vertelde ze tenminste opgewekt tegen Ontbijtradiopresentator Hans Smit. Een prachtig verhaal, vond ze. En wat dacht u van Philip Freriks? Die maakt te pas en te onpas reclame voor deze roman van Frank Martinus Arion. Volgens hem gaan we er zelfs met elkaar over in discussie! Opgetogen neem ik dus het exemplaar in ontvangst dat Ineke cadeau krijgt bij de openbare bibliotheek. 'Een weergaloze roman', zo belooft de omslag me.

Vol verwachting nestel ik me 's zondagsmiddags op mijn geliefde bank en begin te lezen. Maar wat een deceptie... Er ontspint zich een langdradig verhaal over een zondagochtend die nog trager verloopt dan een ex-gereformeerde zich zal kunnen herinneren. Ik ontdek dat de dominospelers waar het verhaal om draait niet alleen geïnteresseerd zijn in elkaars stenen, maar ook in elkaars vrouwen. Vreemdgaan is een geaccepteerd verschijnsel, als het tenminste niet je eigen vrouw is die het aanlegt met een andere man. Schrijver Arion is daarbij ook nogeens niet te benauwd om zijn hoofdrolspelers vloeken en andere krachttermen te laten gebruiken.

Na een bladzijde of zeventig besluit ik om een stukje door te bladeren om te kijken of het verhaal misschien daar een wending gaat nemen. Toevallig (?) stuit ik op een passage over orale seks. Het kan dus toch nog gekker.

Het wordt tijd voor interactie: Ik ga het dubbelspel meespelen. Zorgvuldig zoek ik het midden van het boek op. Bladzijde 161. Het viertal zit middenin een spel domino. Met beide handen pak ik het boek stevig vast. Ik voel dat alle ogen op mij gericht zijn. Ik tel tot drie en dan rrratssjj... Boek door de midden. Opluchting maakt zich van me meester. Is die preek van vanmorgen over levensheiliging toch niet voor niets geweest!
Voor mij voortaan geen cadeautjes meer van dit formaat. Ik pas. Domino speel ik alleen nog maar met mijn kinderen.
 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com