Menu Content/Inhalt
Schoorsteenveger!
woensdag 15 november 2006

ImageGelukkig! Ik slaak een zucht van verlichting. Ja, 't was kiele kiele...... Eindelijk is het dan zo ver, de schoorsteen is geveegd. Ik heb er echt nachten wakker van gelegen, want tja als die schoorsteen niet geveegd is voor 5 december, dan moeten we andere maatregelen nemen. Echt mama had al lang geleden de schoorsteenveger gebeld. Want misschien heeft u het al eerder gelezen: er zaten aan het begin van de zomer monsterachtige vliegen voor het raampje van de kachel. Ze keken met hun brutale glazen oogjes zo de kamer in. En af en toe kwam er ook een legertje van zo'n tien brommachientjes zomaar de kamer in vliegen.

Afijn mama had van alles gedaan om ze weg te krijgen, zelfs geprobeerd er de brand in te steken. Maar 't wilde allemaal niet helpen. We kwamen op het heldere idee dat er ergens halverwege de kachelpijp een behoorlijk nest moest hangen, met misschien wel -neem me niet kwalijk- wat weg rottende vogellijkjes. Toen de schoorsteenveger een paar maanden geleden kwam, was hij vroeger dan afgesproken, dus was mijn mama die altijd onderweg is, maar wel op tijd,  niet thuis. Ze maakte een volgende afspraak, een maandje later...

Ze kwamen netjes op tijd langs dit keer. Maar toen ze er achter kwamen dat er een nest in het rookkanaal zat, tja, toen moest er eigenlijk een derde meneer aan te pas komen, maar die hadden ze niet bij zich. Een Zwarte Piet, denk ik. Plus de kachel moest los gemaakt worden en de pijp naar de schoorsteen ook..... Daar was niet genoeg mankracht en tijd voor..... Dus een volgende afspraak werd gemaakt! En hoe zeg je dat nu ook al weer? 'Drie keer is scheepsrecht' toch? Gisteren kwamen ze dus opnieuw, met drie man sterk. De kachel werd losgesloopt, het plafonnetje rond de kachelpijp aan stukken geslagen en het werk kon beginnen. Eén meneer klom boven op het dak, heel gevaarlijk, 't is vast een hulp Piet van de Sint. Hij zag er ook al een beetje zwart uit. Twee mannen in de kamer, die het nest op zouden vangen. Nou ik kan u wel vertellen, 't leek wel een nest van een ooievaar, we hebben jammer genoeg nooit de baby ontvangen. Op de schoorsteen werd direkt een technisch foefje geplaatst zodat er geen adderengebroed meer in kan komen.

Kunt u geloven dat ik opgelucht ben. Want nu kan Zwarte Piet in elk geval zonder problemen z'n belangrijke werk doen. 'k Heb al tegen mama gezegd dat de kachel rond 4 en 5 december niet mag branden, want anders brand Piet misschien zijn billetjes.Toen we bij zaten te komen van de klus, hoorden we een hard en boos ekstergeschreeuw buiten. We keken naar buiten en zagen die brutale beesten op de goot van de kas. Ik weet niet waar ze over zaten te schelden, maar volgens mij zijn ze hun broedpandje kwijt?! 'Jongens 't is jammer', mijmerde ik in mezelf, 'maar Zwarte Pieten zijn nu eenmaal belangrijker volk!'

Vol verwachting klopt mijn hart. Het zal mij benieuwen wat ze me dit jaar weer zullen brengen. Dus ik waarschuw u alvast -en een gewaarschuwd mens telt voor twee!-Zorg dat uw schoorsteen op tijd geveegd is. Dat voorkomt in elk geval veel problemen. Ik weet nog wel een goed adresje voor u.

Groetjes Sam.

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com