Menu Content/Inhalt
Dromen en herinneringen
zaterdag 16 december 2006

Zaterdag 16 december 2006

Ik hoor het geluid langzaam aanzwellen. De straalmotoren ronken en er hangen rookpluimen achter. Verbijsterd zie ik het vliegtuig weer optrekken alsof het een looping wil maken. terwijl ik gil verdwijnt het achter een heuvel. Een enorme explosie verraadt dat daar, uit het zicht, zich een enorme ramp voltrekt.
Op dat moment ontwaak ik en kom tot het besef dat het slechts een droom was... Alweer een droom over een neerstortend vliegtuig.

Herkenbaar? Van die dromen die om de zoveel tijd weer terugkeren? Dit is er één die mijn nachten regelmatig wat minder ontspannend laat zijn dan dat de bedoeling is. Ik heb er nog meer hoor. Wat dacht je van dat angstbeeld dat je in je nakie over straat loopt? Je schaamt je uiteraard wezenloos maar al die andere mensen kijken er helemaal niet van op. Schijnt vooral voor te komen bij mensen die met geheimen rondlopen. Sinds ik een weblog bij houd op deze site heb ik er opeens veel minder last van...

Nog zo iets: Ik heb een keer of vier gedroomd in het afgelopen jaar dat ik kon vliegen als aan vogel. Helemaal niks vreemds aan. Ik deed m'n armen wijd, een sprongetje en hup, daar ging ik. Zomaar boven de straat, langs de lantaarnpalen alsof ik Harry Potter was en dan zonder bezem. Toen ik wakker werd voelde het gewoon als een teleurstelling dat ik binnen in bed lag.

Ooit heb ik gelezen dat er een chinese stroming is die er vanuit gaat dat je in je dromen je echte leven leidt en dat het harde bestaan dat wij van overdag kennen slechts de droomwereld is. Nu zou ik me zulke gedachten kunnen voorstellen, in aanmerking nemende dat het in China onder de overheersing van de Mao's niet echt prettig toeven was. Ik weet wel dat als dit waar zou zijn de wereld nog veel gekker in elkaar zou zitten dan ik nu al voor mogelijk houd.

Zo zijn er natuurlijk ook nog de dromen van het altijd te laat voor de bus komen (hè schat?), de angstaanjagende beesten (Sam), door de storm instortende kassen (een broer van me) en allerlei dromen die u hier misschien wel onder dit verhaaltje gaat schrijven als reactie... Bij ons aan het ontbijt komt het soms voor dat we even de verschillende dromen van die nacht doornemen.

Om terug te komen op dat vliegtuig van hierboven: Op een verjaardag anderhalf jaar geleden kreeg ik het met broers en zus over een vliegtuig dat bij Katwijk in zee was neergestort. Twee medewerkers van Marinevliegkamp Valkenburg hadden, na een paar pilsjes, gedacht een geintje te moeten uithalen. Ze starten de motoren van een Neptune en kozen het luchtruim. Ze misten in Katwijk op een haar na drie nieuwbouwflats en storten vervolgens rond middernacht vlakbij Katwijk in zee. Wanneer het precies gebeurd was kon niemand van ons zich meer herinneren. Wel had ik nog het beeld op mijn netvlies staan van een vliegtuig dat op zee dobberde toen ik samen met mijn ouders op het strand was.

Dat is dus duidelijk, zult u denken, daar komen die dromen over die neerstortende vliegtuigen vandaan! Nou, ik zal u snel uit de droom helpen: Toen ik die avond na de verjaardag thuis kwam ben ik meteen gaan zitten googlen naar deze gebeurtenis. En ik vond al snel het verhaal erachter via deze link. En weet u wat het mooiste is? Waar ik me het drijvende toestel meende te herinneren, stond in dit artikel op internet het jaartal dat deze gebeurtenis plaatsvond. 1965. Ruim een jaar voordat ik werd geboren. Je zou toch bijna in reïncarnatie gaan geloven...

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com