Menu Content/Inhalt
Vele handen maken licht werk
woensdag 23 november 2005

Woensdag 23 november 2005

Maandagavond gaat de telefoon. Buurman Aad de Koning, teler van orchideeën: 'Kunnen jullie woensdagmorgen om half negen helpen bij het trekken van het bassinzeil?'
Onder het motto 'beter een goede buur dan een verre vriend' staan er dus vanmorgen zo'n 50-60 mannen klaar om de helpende hand toe te steken. Kwekerij Koningshof is aan het uitbreiden en heeft met het oog daarop de grond van de buurman aangekocht (of is het misschien andersom?).
Om goed gietwater te kunnen geven aan de planten moeten er ook twee waterbassins worden aangelegd, elk ongeveer vijftig bij vijftig meter. Met een diepte van zo'n meter of drie dus een flinke plons water...
U kent het misschien wel: hoge aarden wallen met zwart zeil er overheen. En om dat zwarte zeil in zo'n groot bassin op zijn plek te krijgen, is enige hulp wel nodig. Een verslag ter plaatse:

Image

Eerst wordt het zeil op de bodem van het bassin uitgerold. Aan de beide uiteinden trekken een aantal mensen de rol omhoog en laten het over de aarden wal weer zakken.

Image

Vervolgens pakken de mannen in het bassin en zij die op de wal staan het ene uiteinde vast en trekken dit naar de zijkant. Vanmorgen stond dit onder leiding van een Marokkaan en een Turk, wat wel aanleiding was tot enige hilariteit. En dan zeggen ze dat Nederlanders discrimineren...

Image

Image

Image

Ligt het aan die kant goed aan de onderkant van de aarden wal dan wordt de andere zijde uitgetrokken.

Image

Zo ontstaat een vlakke bodem, waarna het zeil aan de zijkant nog op zijn plaats moet komen: Tegen de aarden wal op en er overheen. Vanuit de hoeken wordt het zeil opgetrokken en door over de wal naar het midden te lopen terwijl het zeil omhoog wordt getrokken komt het tenslotte waar het wezen moet.

Image

In anderhalf uur lukt het om de beide bassins van een zeil te voorzien. Met een orchidee en een pen  wordt iedereen bedankt voor de moeite en kan het dagelijkse werk weer worden opgepakt.

Image

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com