Menu Content/Inhalt
Bloemenschaamte
maandag 27 mei 2019

ImageDe titel boven het artikel in het ND op maandag 13 mei j.l. was veelzeggend: ‘De tragiek van duurzaamheid’. Het bedrijf dat beschreven werd maakt iets dat zo lang meegaat dat vervangen eigenlijk niet nodig is. Bedenk even, je verkoopt iets en er komt geen vervolgaankoop. Niet nodig. Gaat een leven lang mee. Bezint eer ge begint met de productie van brandkasten.

Dat probleem kent de sierteeltsector niet. In de bloemenwereld wordt nu juist een nieuw concept gelanceerd om vervolgaankopen aantrekkelijker te maken. Shopperactivatie noemt men dat. Je koopt een boeket en daarmee maak je tegelijk kans op een borrelpakket bijvoorbeeld. Of je krijgt korting als je binnen drie weken opnieuw je bloemenlust komt stillen. Want bloemen, dat weet iedereen, zijn beperkt houdbaar. Daar kun je wat aan doen door gekoeld vervoer en snijbloemenvoedsel in het water maar na een paar weken is het toch echt gedaan. Zelfs aan de bloemenpracht op Keukenhof komt in mei een eind.

Voor mensen die duurzaamheid als het allerhoogste goed zien zijn snijbloemen daarom het volgende mikpunt geworden. Vliegen, vlees en kaas waren al eerder zaken waar je je voor moest schamen, maar nu komt de sierteelt aan de beurt. Want kijk eens hoeveel fossiele brandstof er nodig is om kassen te verwarmen! En wat wordt er een gif gespoten! Ze vliegen die bloemen ook nog eens naar verre bestemmingen! En daar staan ze dan hooguit een week te sterven in een vaas. Schaam je! Menig tuinder voelt de kaken al kleuren.

Ik niet. Want mensen die zo redeneren hebben kennelijk nooit echt genoten van een mooie bos rozen. Die zien niet dat Nederlandse bloemen deze wereld iets bijzonders bieden. Ongeëvenaarde kwaliteit. Die kennen volgens mij ook niet de emotie die vastzit aan het geven of krijgen van een bosje waardering of liefde. Als je altijd alles alleen maar afmeet aan de optelsom van voor- en nadelen ben je een arm mens.

Dat betekent niet dat tuinders maar raak kunnen telen en vervoeren. Ook wij moeten vergroenen. Dat doen we stap voor stap. Keulen en Aken zijn ook niet in één dag gebouwd. Praat ons dus geen schaamtegevoel aan omdat we tijd nodig hebben. Of krijgt u liever een brandkast voor uw verjaardag?

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com