Menu Content/Inhalt
Gelukkig zijn
dinsdag 23 januari 2007

Dinsdag 23 januari 2007

Als je gelukkig wilt worden gedurende een uur, wordt dan dronken.
Wil je een weekeinde gelukkig zijn, trouw dan.
Als je een hele week gelukkig wilt zijn, doodt je varken en eet het op.
Maar wil je je leven lang gelukkig zijn, wordt dan een kweker.

Het moet alweer een jaar of twintig geleden zijn dat ik bovenstaande wijsheid, voorzien van een schilderijlijstje, voor mijn verjaardag cadeau kreeg van mijn zus Janneke. En nog steeds heeft het een prominente plaats aan de wand in de kantine. Geen idee wie dit ooit heeft bedacht, ik heb het zelf in ieder geval niet op mijn geweten. Bovendien, dan had het vast uit vijf regels bestaan met in totaal achtendertig lettergrepen...

En of het waar is? De vergelijkingen die getrokken worden gaan sowieso niet op. Ik durf best de stelling te verdedigen dat huwelijksgeluk langer kan duren dan een weekeinde. Met dronken zijn heb ik geen ervaring en aan varkensvlees zit niet echt veel smaak. Als het nu een mals konijnenboutje was... En dat kweker, of liever gezegd tuinder zijn dan? Nou, daar zit wel wat in, maar een leven lang gelukkig? Op dit moment even niet.

ImageIk zal het uitleggen. Tuinder zijn is prachtig. Een bloemenkweker heeft het naar zijn zin als hij door zijn kas loopt en daar het gewas ziet groeien. Laat mij op een zonnige zondag een rondje maken, ik verzeker u, dat is genieten met een grote G. Als het tenminste mooi groeit. Want dat is heus niet altijd het geval. Neem nu zo'n winter als die waar we nu middenin zitten. November tot en met januari hoge temperaturen met weinig zonneschijn. Natuurlijk, dat is gunstig voor de gasrekening. Weinig stookkosten. Maar funest voor de kwaliteit van de bloemen. Want probeer dan de bladkwaliteit maar eens op peil te houden. Elke vrouw weet dat een lichtminnende plant het in het donker slecht heeft. Welnu, zo gaat het op dit moment ook bij ons. Met als gevolg dat we veel bruine blaadjes van de Matricaria Baya moeten pulken. Tijdrovend werk. Op zich is dat niet zo erg, want we hebben tijd genoeg, maar de sierwaarde gaat er natuurlijk niet op vooruit. Desondanks zijn de prijzen hoog. Ik hoop maar dat de consument niet te zeer wordt teleurgesteld.

ImageTja, die energieprijzen is ook een verhaal apart. Ik zet er even een grafiekje bij om te laten zien hoe de gasprijs zich de afgelopen anderhalf jaar heeft ontwikkeld. Daarin is te zien dat er na een recordhoogte halverwege 2006 een vrije val is ingetreden. Op dit moment is er weer sprake van een lichte stijging als gevolg van het aanhoudende winterweer in Amerika. Tenmiste, dat wordt beweerd. Ik weet nooit zo goed wat ervan waar is. Feit is wel dat in de tuinbouwwereld weer volop discussie is over de vraag of je nu gas moet inkopen, de prijs is immers fors gedaald, of dat je toch nog even moet wachten tot de bodem is bereikt. Het is alleen zo jammer dat niemand weet waar die bodem zich bevind...

Maar goed, vandaag konden we genieten van een heerlijke zonnige winterdag. De lente is nog ver weg, maar de voorboden dienen zich aan. De zon wint aan kracht, de dagen lengen en ook in de kas kon je de bloemen horen groeien. Er komen betere tijden aan. Gelukkig maar.

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com