Menu Content/Inhalt
Rotondes
maandag 27 januari 2020

ImageAls ik fietsend bij de Lange Vaart aankom zie ik een paar mannen peinzend naar het kunstwerk kijken. Het is een groot ijzeren frame waar drie kasjes aan hangen. Een soort van hobbykasjes. Symbool voor de glastuinbouw in Bleiswijk. Zou het weg moeten?

Kunstwerken zijn overal. Langs de Rotte staat er ook een. Of eigenlijk zijn het er drie. Drie pylonen die verwijzen naar havenkranen of reigers. Het ging de kunstenaar om de verbinding tussen land, lucht en water. Mij is verteld dat, toen de palen er net stonden, een medewerker van de provincie een foto liet maken terwijl hij vóór het kunstwerk stond. Die stuurde hij naar zijn collega’s en hij noemde het kunstwerk ‘De drie penissen’, waarop hij als antwoord terugkreeg: Wij zien er vier!

Het blijft altijd weer de kunst om in een creatieve oprisping de schoonheid te zien. Daar heb je met bloemen geen last van. Een bloem heeft schoonheid in zichzelf. Kijk Instagram of Pinterest er maar op na. Hoe fotogeniek is de natuur! Daar hoeft niets aan uitgelegd. Zelfs Salomo in al zijn wijsheid moest het afleggen tegen de lelies op het veld.

Dat neemt niet weg dat ik kan genieten van door de mens bedachte kunst. Ik zou daarom een lans willen breken voor kunst op rotondes in het bijzonder. Op wat, hoor ik u denken? Kunst op rotondes. Een restaurant dat een tafel en twee stoelen midden op een rotonde plaatst. Of een aantal voertuigen die, begroeid en wel, laten zien dat schoonheid vergankelijk is. Een soort van sloperij dus. Of wat dacht je van het Wonder van Woerden met een verwijzing naar de rivier de Oude Rijn en de plaatselijke baksteen- en dakpanindustrie? Met dank aan hoveniers krijgt elk dorp zo zijn eigen smoel. Mooi toch?

Wel jammer dat we in Bleiswijk niet zo dik in de rotondes zitten. Stel je toch eens voor, zo’n turborotonde met heel veel plek in het midden. Een kas erop. Bloemen erin of groente desnoods. En daarin aan het werk, de hele dag. Wat een bekijks zou je hebben! Doorlopend Kom in de kas. Open monden op de rotonde!

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com