Menu Content/Inhalt
Helleborus-Kerstroos
zaterdag 10 februari 2007

Toen ik vanmorgen wat door mijn tuintje liep te dwalen....... De tuin, op het moment een ergenis in mijn ogen. Bolletjes steken hun kopjes al uit de grond. Verder ligt en staat alles er ietwat verdrietig bij en ik moet er eigenlijk al maanden in aan het werk en het onkruid wieden..... maar het is gewoon te nat. Mijn oog viel op de Helleborus Niger die ik vorig jaar gepoot heb. Die staat echt te pronken als de koningin van de tuin, kijk maar zelf. Is het geen prachtig plaatje, niet geschilderd hoor maar geschapen.

Image

Het geslacht Helleborus bestaat uit meer dan 20 soorten. De Helleborus is zeer giftig, vandaar dat hun naam zoveel betekent als maaltijd voor de dood. Alle delen van de plant zijn giftig. De kerstroos (nederlandse naam) is winterhard en bloeit in de winter of het vroege voorjaar. Na de bloei verschijnen puntige zaaddozen die heel decoratief zijn. Er bestaan twee groepen, de eerste groeit stamvormig zoals de Foetidus en Argutifolius. De tweede groep vormt wortelstokken en groeit dus polvormig. De bladeren die wat leerachtig zijn hebben vijf kelkbladeren die afhankelijk van het soort en de cultivar wit, roze, groen, purper of zwart zijn. In de zomermaanden is het blad op zijn mooist. De kleuren van de stengels variëren van groengrijs tot aan purper toe. Helleborus foetidus "stinkend nieskruid" dankt zijn naam aan het feit dat het blad gaat stinken bij kneuzing. Het blad is smal en lang en de bloemen zijn geel groen. Deze heeft voor de winter al zeer decoratieve knoppen en bloeit door tot april.

De Helleborus Niger is de meeste bekende,alleen maakt hij zijn naam niet waar. Ze staan zelden met de kerst in bloei. Van alle soorten bloeit de Niger het langst, wat de grond betreft vraagt hij meer aandacht dan de andere soort.

Image

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com