Menu Content/Inhalt
Mijnheer Valentijn
woensdag 14 februari 2007

Oorsprong Valentijnsdag.

Heeft u vandaag nog iemand de liefde verklaard?
Niemand kent de ware oorsprong van de wereldberoemde dag van de liefde. Over het ontstaan van Valentijnsdag bestaan verschillende verhalen.

ImageDe bekendste legende gaat over een jonge Romein die werd gemarteld om zijn geloof in het Christendom op te geven. Hij weigerde echter en stierf op 14 februari in 269 na Christus. Volgens de legende heeft Valentijn op de dag voor zijn executie een afscheidsbriefje achtergelaten voor de dochter de gevangenisbewaker waarop hij verliefd was geworden. Hij ondertekende het briefje met 'Jouw Valentijn'.
Hier zou ook de traditie vandaan komen om kaarten te ondertekenen met 'jouw Valentijn'.

Een andere legende gaat over een priester met de naam Valentijn. Keizer Claudius II verbood in die tijd Romeinse soldaten te trouwen omdat hij van mening was dat ongehuwde mannen betere soldaten waren. Priester Valentijn negeerde deze regel en trouwde in het geheim jonge paren. Toen Claudius hierachter kwam nam hij Valentijn gevangen en rond 14 februari werd de priester terechtgesteld. In 496 roept Paus Gelasius I 14 februari uit tot de dag van de heilige Valentijn.

Naast deze bekende legendes zijn er nog talloze andere verklaringen voor het ontstaan van Valentijnsdag. Welk verhaal we moeten geloven is nog altijd een raadsel.

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com