Menu Content/Inhalt
Energiedrank
vrijdag 23 maart 2007

Vrijdag 23 maart 2007

Ik móest het even voorlezen net: Een bericht in de krant over een school in Buitenpost die energiedrankjes wil weren. De drankjes leveren slechts kortstondig energie en zorgen er voor dat hyperactiviteit na een kwartier alweer omslaat in futloosheid. ImageBovendien zou er af en toe sprake zijn van buitensporig energiedrankgebruik waardoor levensgevaarlijke situaties zijn ontstaan. Een meisje van dertien uit Amersfoort heeft vorig jaar tijdens een schoolkamp in een dag tijd twintig blikjes leeggedronken... 'Ja, wie doet dat nu', aldus Job en Marjan. 'Dan ben je toch gek?' Zij drinken niet meer dan drie blikjes per dag, klonk het toen...

Wat leven we toch in een rare wereld, denk ik dan. Ik word oud, ik weet het. Jongeren die opwekkende drankjes gebruiken terwijl ze zonder die zooi ook al zouden moeten bruisen van de energie! Wat is er mis met gezonde bruine boterhammen, een glas melk en een maal aardappels met spruiten of boerenkool? En al die suikerklontjes in een glas cola? Hebben we daar dan niets meer aan? Zijn de lichamen van onze jumpende pubers al zover gedegenereerd dat er taurine, nicotine, cafeïne en weetikveel wat voor ines nog meer aan te pas moeten komen? Nog even en benzine en kerosine zijn niet alleen meer bestemd voor auto's en vliegtuigen!

Ik heb vorige week een klein slokje geproefd van Marjan. Ik meen dat het Bullit was. Eigenlijk had ik aan de geur al meer dan genoeg. Wát een bocht. ImageEn dan zeggen ze ook nog dat ze het lekker vinden. Terwijl ik best wel weet dat dit niet zo is. Ze drinken het alleen maar omdat anderen het ook doen. Groepsdwang noem je dat. Doe je het niet, dan val je uit de boot. Het deed me denken aan de tijd dat ik probeerde om een pilsje lekker te vinden. 'Ja joh, doe mij er ook maar één, lekker!' En ondertussen zat ik om me heen te kijken of er ergens een plant stond te zieltogen. Best lastig hoor, om een flesje bier in een plantenbak te ledigen zonder dat het schuim over de rand heen komt... Wat ben ik blij dat ik me niet zo nodig meer groot hoef te houden voor anderen. Na het zaalvoetballen kun je dan gewoon een lekker koud glas chocolademelk nemen. Heerlijk!

Voor die school in Buitenpost ben ik bang dat een verbod op Red Bull niet zal gaan werken. Als je iets níet moet doen bij pubers dan is het wel het verbieden van dingen die voor een groep belangrijk zijn. Volgens mij kunnen ze die kinderen beter gaan verplichten om elk uur een blikje van die rommel op te drinken. Net zolang tot het hun neus gaat uitkomen. Of tot er hoorntjes op hun hoofd gaan groeien.
Een verbod op Red Bull zal alleen maar de uitwerking hebben van een rode lap op een stier...

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com