Menu Content/Inhalt
VOORjaar VOORuit!
vrijdag 23 maart 2007

Morgen is het weer zover: de zomertijd gaat weer in. Vanmorgen aan het ontbijt heb ik er uitvoerig over gepraat met de kinderen. Gaat de klok voor of achteruit.... de één zegt voor de ander achter uit. ImageIn de nacht van zaterdag op zondag eind maart worden de klokken om 2 uur een uur vooruit gezet, dus van 2 naar 3 uur. We maakten Sam wijs dat hij dit jaar aan de beurt is om midden in de nacht alle klokken te verzetten. De keukenklok, de ovenklok, de kamerklok, de wekkers 8 stuks, horloges en het klokje in de auto en niet te vergeten de klok in de kantine.... enzovoorts. Maar hoe zit het eigenlijk met onze biologische klokjes!? Die tikken gewoon verder en lopen 's morgens niet op tijd af. Met het resultaat dat de schatjes niet uit bed te branden zijn en vervolgens met een humeur aan tafel zitten, waar de honden geen brood van lusten.

En wie zullen het dit jaar weer vergeten of verkeerd de klok te verzetten? We zien het vanzelf wel zondagochtend in de kerk, wie er te vroeg of juist te laat zijn. Ach die zomertijd heeft al heel wat voeten in aarde gehad. Na enig heen en weer gepraat zijn we er toch wel over uit dat de klok een uur vooruit wordt gezet. Want het volgende ezelsbruggetje heb ik gevonden op www.ezelsbruggetje.nl: in het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit. Met de WINTERtijd gaat de klok een uur achteruit en WINT men ER TIJD mee. Door de zomertijd wordt het niet in het holst van de nacht licht. Een groot voordeel is ook dat we 's avonds een uur langer van daglicht kunnen profiteren en dat we bezuinigen op elektrische verlichting. 

Zonder zomertijd zou het eind juni tegen half vier licht worden en tegen half tien 's avonds donker. Het weer stoort zich uiteraard niet aan de zomertijd, zodat ook de gemiddelde dagelijkse gang van weersverschijnselen een uur opschuift. Zo wordt de hoogste temperatuur van de dag meestal enkele uren na het middaguur bereikt. Door de zomertijd valt het warmste moment gemiddeld tussen 16 en 17 uur. De laagste temperatuur van het etmaal wordt door de zomertijd ook later bereikt, zodat de dag voor ons in het algemeen wat frisser begint met een kans op ochtendmist en mogelijk een verstoring van het slaap/waakritme. Maar waar kwam dat hele klok-verzet-idee nu uiteindelijk vandaan?

In Nederland is de zomertijd in 1977, vanwege de oliecrisis, opnieuw ingevoerd; ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht. Uitvinder is de Londense aannemer William Willett, die in 1907 op een pamflet schreef: "Gedurende de helft van het jaar schijnt de zon al een paar uur als wij nog liggen te slapen en gaat ze al onder als we thuiskomen van ons werk. Waarom zetten we de klok in die periode niet vooruit?" Volgens zijn becijferingen zou de natie tweeëneenhalfmiljoen elektriciteitskosten kunnen besparen. Zijn ideeën werden eerst belachelijk gemaakt maar twee jaar na het uitbreken van de eerste Wereldoorlog werd de zomertijd in de hele wereld geruisloos ingevoerd als besparende maatregel. 

Zo we zijn weer even bij de tijd en gaan vanavond op tijd onder de wol, om alvast een uurtje vooruit te slapen. Dus u bent gewaarschuwd in het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit!

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com