Menu Content/Inhalt
Genieten van de zon
dinsdag 01 mei 2007

Dinsdag 1 mei 2007

'Doe maar vijftien patat mét, vijf kroketten, vijf frikadellen en twee porties kibbeling.' ImageDe man in de snacktent op de boulevard van Scheveningen kijkt me aan of de branding achter hem zojuist in vlammen is opgegaan. 'Hoeveel?' vraagt hij. Ik herhaal mijn bestelling. Hij kijkt achter me en naast me en vraagt vervolgens: 'En hoe denkt u dat mee te gaan nemen?' 'We eten het hier op', vertel ik hem, 'ze komen er zo aan, vanaf het strand.' Met grote scheppen verdwijnen de gesneden piepers in het hete vet. De frituur maakt een sissend geluid, alsof hij zijn afkeuring wil laten blijken over zo'n grote bestelling.

In deze tijd, met veel aandacht voor klimaatveranderingen, durf je het bijna niet te zeggen, maar ik geniet van het warme weer. Wekenlang staat de zon dag na dag hoog aan de hemel. Regen lijkt verder weg dan ooit en de temperatuur doet meer denken aan juli dan aan april-mei. Het enige verschil met de zomertijd is het verschil tussen de dag en nachttemperatuur. En dat maakt het ook zo lekker in deze tijd: Als het 's morgens koel is geniet je des te meer van de oplopende middagtemperatuur.

En als je dan op Koninginnedag over de vrijmarkt loopt 's morgens vroeg, dan kun je je verbazen over mensen die klaarblijkelijk de zomer al in hun hoofd hebben. Met korte broek en korte mouwen staan ze te vernikkelen van de kou. Hebben ze met hun spulletjes ook nog een plekje gevonden in de schaduw en op de wind. kijk, dan kun je koningsgezind en oranje zijn gekleed en gek op het programma Blauw Bloed, maar om dan ook nog te gaan staan blauwbekken...

Eerlijk is eerlijk: Het was zaterdag op het strand van Scheveningen ook niet echt zweten. Laag bij de grond blijven was het parool. Met het liefst nog een zandwalletje achter je nek. Of rennen achter een bal aan natuurlijk. Dat helpt altijd om een beetje warm te worden.

Of we een kinderfeestje hebben, vraagt de man in de snacktent. Als ik vertel dat we met twee gezinnen zijn en nog twee vriendjes erbij kijkt hij me opnieuw ongelovig aan. 'Doe er nog maar twaalf Slush-Puppies bij', zeg ik hem. Hij vindt het allang best. De frituur is uitgesist. De man fluit. Wat hem betreft mogen we elke dag wel even langs komen.

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com