Menu Content/Inhalt
Grijze Olifant
woensdag 04 juli 2007

ImageWat zijn Indianen en waar komen ze vandaan?
Ja daar heb ik een aantal weken op school over gewerkt.
Over de indiaan - tipi - paard - pijl en boog - vissen - totempaal - indianenstam - vuur - veer - hoofdtooi - schminken - sieraden - jagen - pottenbakken - kleden maken - spoorzoeken - dansen - trommels - opperhoofd - medicijnman - kano - vredespijp en nog veel meer wat ook maar iets met een Indiaan te maken heeft. Echt heel leuk hoor!

De Indianen zijn eigenlijk bewoners van Amerika. Al zou je dat niet zeggen als je de naam hoort. Je zou dan eerder denken dat ze uit Indië of omstreek vandaan komen. Maar dat heeft te maken met de ontdekkingsreis. Amerika is ontdekt door de Europeaan Christoffel Columbus. Hij was van plan een andere weg naar Indië te ontdekken maar kwam aan in Amerika. Omdat Columbus dacht dat hij in Indië was en mensen zag lopen noemde hij die mensen Indianen. Zo komen de Indianen dus aan hun naam.

De vader-indianen deden niet veel dingen bij het huis. Ze jaagden en waren de baas. Ze beschermden de stam en achter de struiken oefenden ze stiekem een nieuwe dans. Moeders bleven in de buurt van de tipi, ze hadden een groentetuintje, ze zorgden voor de zieken, maakten het eten klaar en naaiden kleding. Meisjes leerden al vroeg van alles van hun moeder. Ze konden al vanaf hun twaalfde trouwen. Jongens moesten leren wapens te gebruiken en ze moesten mee op jacht, tjonge wat zou ik dat spannend gevonden hebben! Bijna alle kinderen werden naar hun grootvader of grootmoeder vernoemd en later kozen ze zelf een naam. Weet u hoe ik nu heet in de klas? Ach, nee natuurlijk weet u dat niet! Ik heet Grijze Olifant en heb dat zelf bedacht. Leuk hé. Tja, Sam is ook eigenlijk een olifant.

Morgen hebben wij ook een heel groot indianenfeest samen met alle kleuterindiaantjes van onze school. We hebben een prachtige hoofdtooi gemaakt en een shirt geverfd. Natuurlijk moeten we allemaal als indiaan verkleed op school komen. Onze moeders brengen ons dan naar Ballorig waar wij met onze stam onder tromspel een vrolijke regendans gaan dansen, midden in de ballenbak. Want eigenlijk zouden we eerst naar de speeltuin gaan. Maar helaas heeft de regen roet in de indianenpot gegooid en gaan we daarom naar Ballorig.

Maar niet getreurd, want dat past niet bij een indiaan! We maken er met onze stam een bonte indianenbende van en roken met elkaar een vredespijpje. Misschien beklimmen we wel een totempaal en happen we een lekker visje. Ons opperhoofd zegt dat het vast een heel gezellig indianenfeest wordt. Nu ga ik snel onder mijn bizonhuidje eerst luisteren hoe de regen tikt op het dak van de tipi en dan proberen de slaap te vatten. Misschien schiet ik in m'n droom met mijn pijl en boog wel een dikke wilde beer en verdien ik er op mijn verentooi weer een prachtige veer bij. Welterusten lieve mensen.

Tot ziens! Ugh! Grijze Olifant.

Image

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com