Menu Content/Inhalt
Een boek met een hart!
woensdag 05 september 2007

ImageWat is lezen toch verrukkelijk! In de vakantie zonder verplichtingen, heb ik weer heel wat boeken verslonden. Gebeurt niet vaak meer dat ik schrijf over een boek wat ik gelezen heb. Maar dit keer kan ik het toch niet laten.... Het boek 'Het eiland' bracht me op Kreta en is geschreven door Victoria Hislop. Op de omslag een roeibootje dat tussen eilanden doorvaart. Op de achterkant lees ik dat het verhaal zich afspeelt op Kreta.

Een aantal plaatsen wordt aangehaald en beschreven langs de kustlijn van Kreta: Rethymnon, Heraklion, Agios Nikolaos...Zo'n zestien jaar geleden bezochten Kees en ik tijdens onze huwelijksreis al deze plaatsjes. Ik denk terug aan de gids die ons over het eiland Spinalonga loodste, het leprozeneiland. Steeds weer wees hij op lokaties die ook voorkomen in het boek. We konden er ons geen voorstelling van maken, hoe het leven van de leprozen op dit eiland, geheel geïsoleerd van de buitenwereld leefden. Victoria beschrijft en verbeeld dit prachtig in haar boek. Heel indrukwekkend.

Alexis Fielding, woonachtig in Londen, is archeologe. Doordat zij een belangrijke beslissing in haar leven moet nemen, wil ze meer weten over het verleden van haar moeder. Het enige dat deze haar echter wil vertellen is dat ze is grootgebracht in een klein dorpje op Kreta, één van de Griekse eilanden. Hierop besluit Alexis naar Kreta af te reizen om op zoek te gaan. Voor ze vertrekt krijgt ze van haar moeder een brief mee voor ene Fontini, een oude vriendin. Bij aankomst op het eiland is de betreffende vriendin al snel gevonden en kan Alexis beginnen aan haar zoektocht naar informatie. Alsof het een sinaasappel betreft schilt Fontini stukje voor stukje het omhulsel van het verleden van Sofia af en komt het bloot te liggen.

Dat dit niet altijd doordrenkt is geweest van geluk is wel duidelijk. Sofia's grootmoeder werd verbannen naar Spinalonga, een eiland vlakbij Kreta. Het eiland is bekend/berucht omdat het wordt bevolkt door leprozen, verstoten door de maatschappij. In die tijd heerste er een overweldigende angst voor lepra. Bij haar verbanning laat oma haar twee dochtertjes - Anna en Maria – en haar man achter. Fontini vertelt op indrukwekkende wijze hoe het leven van Sofia verlopen is. Ondertussen breekt de Tweede Wereldoorlog uit en ook Kreta moet vechten voor de vrijheid. En hoe het verder verloopt, tja je moet het zelf maar lezen. 'Het eiland', een boek met een hart! Het is echt de moeite waard!

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com