Menu Content/Inhalt
Gezinsuitbreiding!
zondag 23 september 2007

Even kennis maken, we hebben sinds een maand weer nieuwe verse kippen.... ImageTenminste, kippen? Eigenlijk zijn het hoenders. Om precies te zijn zijdehoenders. Drie meiden en één echte trotse kerel. Johanna, Gesina, Cornelia en Willem. Het is een prachtig stel bij elkaar en ze zijn nog piepjong. Vooral Cornelia is een nakomertje, maar ze doet vooral niet onder bij de rest. Het edele stel is geboren en getogen bij kippenboer Willem in Groot-Ammers, waar wij ze dus ook hebben opgehaald. Het was wel even spannend wat de overige bewoners van 'Villa Kakelbont' hier van zouden vinden. Maar het viel ons alles mee. De hoenders waren voor niets of niemand bang, maar gedroegen zich juist heel arrogant. Dus een hoop dikdoenerij en koude kak. Helaas worden er nog geen eitjes door de dametjes gelegd, díe kak houden ze nog even op.

Image 

Het kenmerk van dit ras, met zijn aan alle kanten afgeronde lichaam, is zijn vacht. De vacht is erg zacht, en geen enkele andere hoender of vogelsoort heeft dit. De vacht voelt aan als zijde, vandaar ook de naam Zijdehoen. Als de kuif te lang wordt, moet de kappersset te voorschijn gehaald worden en worden ze geknipt en geföhnd.

ImageHet Zijdehoen heeft boven zijn snavel een bobbel zitten, en dat is de kam die donker purper tot helemaal zwart van kleur is. Het Zijdehoen heeft felblauwe oorlellen, wat net lijkt op oorbellen. De ogen zijn ook donker. De vacht van het zijdehoen heeft de volgende kleurslagen: Wit, zwart, patrijs, rood, blauw, parelgrijs, koekoek en buff. Maar van oorsprong komen ze in het wit en zwart voor, en in die twee kleurslagen komen ze nog steeds het meest voor.

Toen ze net bij ons ingetrokken waren zette wij ze zelf, om ze een beetje wegwijs te maken, iedere avond netjes op stok! Maar helaas durfden het edele volkje niet via het trapje het nachthok te verlaten en bleven ze braaf boven zitten, met als gevolg dat wij ze ook weer van hun slaapvertrek naar de ren moesten tillen. Dit waren we snel zat. ImageMaar wat blijkt nu, zijdehoenders kunnen doordat zij geen echte veren hebben niet vliegen en zitten 's nachts dus niet op stok. Zodra 's morgens de zon zich laat zien, gaat Willempje met zijn schorre keeltje de hele buurt wekken! Hij kraait er lustig op los.

Zijdehoenders zijn geharde dieren die zelfs bestand zijn tegen extreem lage temperaturen. Het is een zeer vertrouwelijke hoen, die heel rustig, aanhankelijk en lief is, en zich laat aaien, wat vooral erg leuk is voor de kinderen. Afijn kort samengevat, het is een gezellig en koddig edel stel bij elkaar! Een leuke gezinsuitbreiding.

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com