Menu Content/Inhalt
Hoera een ei!
woensdag 10 oktober 2007

Precies op onze trouwdag, de tiende van de tiende, legt Johanna haar allereerste ei. Is dat toeval of gewoon een gepast cadeau? Zoals u weet zijn deze dames nog niet zolang bij ons ingetrokken. Ze scharrelen vrolijk rond en het lijkt of ze zich aardig vermaken. Maar eitjes werden er tot vandaag nog niet gelegd!
ImageTot vandaag….. vanmorgen vroeg werd er wat harder dan op andere dagen gekakeld. Ik dacht nog bij mezelf 'zou er een eitje aan zitten te komen, heeft één van de kippetjes weeën?' Ik ging vervolgens een kijkje nemen bij de dames. Johanna zat inderdaad keurig op het kistje wat bedoeld is voor de eitjes. Toen ik voorzichtig om het hoekje keek, begon ze lelijke kippentaal uit te slaan waarmee ze liet merken dat ze mijn bezoek absoluut niet op prijs stelde en zij waarschijnlijk in barensnood was. Ik wipte de kip voorzichtig omhoog, helaas geen ei onder haar kontje. We moesten toch nog wat geduld hebben.

Toen ik vanmiddag even wat korstjes bij Villa kakelbont bracht, lag daar dan toch geheel onverwachts een prachtig glimmend eitje. De allereerste van Johanna. Aangezien de zijdehoender behoort tot het kleinere ras onder de kippen, leggen zij ook geen reuze eieren. De kleur van de schaal hangt samen met het ras van de kip. Kippen met witte oorlellen leggen over het algemeen witte eieren, kippen met roze oorlellen bruine. En Johanna heeft duidelijk roze oorlellen.

Ik heb er direct maar even een kleine eilesje van gemaakt. Een hen doet er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. De basis is een geel balletje (dooier) in de eileider van de hen. De eileider is een gekronkelde buis van zo’n 75 centimeter lang. De dooier is eigenlijk een eicel met veel reservevoedsel. Onderweg wordt hij netjes ingepakt. Eerst komt er eiwit omheen, daarna twee vliezen en de schaal. Terwijl het ei door de eileider glijdt, wordt de voorkant puntig, de achterkant stomp. Bijna iedere dag komt er een nieuwe gele dooier in het begin van de eileider. Dus als het goed is gaat Johanna vanaf vandaag iedere dag een lekker eitje voor ons leggen. Meid je bent geweldig en we hopen dat de andere twee dames je voorbeeld snel zullen volgen! Want een ei hoort er tenslotte bij! 

Image

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com